De keuken, waar alle zintuigen bijeenkomen
We weten al heel veel over onze vijf zintuigen, maar nog lang niet alles. Waarom is bij sommige mensen één zintuig veel sterker dan de andere vier? Is het bijvoorbeeld echt waar dat visueel gehandicapten beter kunnen horen en voelen? En worden onze zintuigen minder alert door de vele prikkels om ons heen? Dit zijn vragen waarmee de wetenschap zich elke dag nog bezighoudt.
De keuken is een plaats van creatie
In deze en de volgende blogs gaan we in op de relatie tussen de keuken, onze zintuigen en wat wij met onze zintuigen waarnemen. Het spreekt voor zich: de keuken is de ruimte bij uitstek om alle vijf onze zintuigen aan te spreken. De complete keuken is een plaats van creatie, verwondering en genot. Hier komen smaken, geuren, texturen, kleuren en geluiden samen om de meest verfijnde culinaire avonturen te creëren.
Inmiddels kan de wetenschap heel duidelijk verklaren hoe we voelen, zien, proeven, horen en ruiken. In principe werken alle zintuigen volgens eenzelfde principe: we ontvangen voortdurend informatie in de vorm van prikkels uit onze omgeving. Deze prikkels worden door onze ogen, neus, oren, huid of mond opgevangen. Speciale zintuigcellen en receptoren zetten deze prikkels om in bio-elektrische signalen en sturen die rechtstreeks naar de centrale verwerkingslocaties in onze hersenen waar ze worden omgezet in zintuiglijke indrukken en waarnemingen.
Onze vijf zintuigen zijn bepalend voor alle eisen die we aan onze keuken stellen.
Onze ontvangers staan altijd aan, zodat we geen enkele prikkel missen. Onze ogen ontvangen licht, onze oren verwerken geluid en onze huid reageert op druk, trillingen, rek, beschadiging, kou en warmte. Onze tong analyseert alles wat ermee in contact komt en onze neus verwerkt chemische geurmoleculen. We nemen al deze prikkels op via de receptorcellen in onze zintuigen.
En dit is nog maar een heel klein gedeelte van wat zich allemaal in ons lichaam afspeelt als een omgevingsprikkel door een zintuig wordt opgevangen. Zo kan onze tong bijvoorbeeld een miljoen verschillende smaken onderscheiden. Over smaak gesproken: als we weten hoe onze zintuigen werken, kijken we ook heel anders naar de keuken ...